Tästä innostuneena ja rakkaudesta aitoja ja alkuperäisiä makuja kohtaan päätin itse tehdä leipäni. Itse leipomalla voi vaikuttaa siihen, että leipä on suomalaista (muuten paitsi suolan osalta). Kauppojen antimista suurimpien leipomoiden, kuten esimerkiksi Fazerin tai Oululaisen, myymät ruisleivät eivät ole täysin suomalaisia. Fazerilla esimerkiksi vain puolet rukiista on suomalaista, Vaasan käyttämästä rukiista vain kolmasosa. Tekemällä itse voi myös valita raaka-aineet ja tukea lähiruokaa ja lähellä toimivia myllyjä.
Omin kätösin tehty leipä on jotain toista kuin kaupasta saatava höttötuote. Uunista vastatulleen ruisleivän ihana tuoksu valtaa koko kodin! Tuoreen itsetehdyn leivän makua ei vain voita mikään teollinen leipä. Pieni tekemiseen nähty vaiva on sen arvoista, ja taikinan teko on myös terapeuttista. Suosittelen.
Leiväntekoni eteni näin:
Juureen tehtyyn leipään tarvitaan vain vettä, jauhoja ja suolaa.Muut tarpeelliset asiat: iso kulho, puuhaarukka, pyyhkeitä.
Leipominen ottaa aikaa, mutta sitä ei tarvitse säikähtää, sillä kaikenkaikkiaan ruisleivän teko on hyvin yksinkertaista. Leivän leipomiseen on hyvä varata kaksi päivää (jos valmistaa juuren, on hyvä varata kolme päivää), sillä juuri ja leivän kohoaminen ottavat oman aikansa. Taikinasta saa kolme tai neljä leipää - ja mikä parasta - hyvin edullisesti.
Leivinuunilla on erityinen osa ruisleivän valmistumisprosessia, mutta sähköuunissakin ruisleipä valmistuu hyvin. Sähköuunissa ruisleivän kuoresta tulee hieman kovempi, joten leipien kannattaa olla perusruisleivän kokoa vähän pienempiä.
JUURI
Valmistin juuren palasta lempiruisleipääni (noin 10 g), 3 dl vettä ja 3 dl luomuruisjauhoja. Murensin leivän kulhoon ja sekoitin joukkoon veden ja jauhot. Laitoin juuren tekeytymään 24 tunniksi jääkaapin ylähyllylle, jossa on vedoton paikka, taikinakulho peitettynä pyyhkeellä.
Juuri on valmis, kun se kuplii ja tuoksuu happamalta.
TAIKINA
Otin juurta talteen 2 dl seuraavaksi leipomiskerraksi. Laitoin juuren sekaan jauhoja sen verran, että taikina oli hieman löysää, mutta pysyi kasassa. Lisäsin siihen vielä 3 tl suolaa. Vaivasin taikinan hyvin ja annoin nousta noin vuorokauden. Lisäsin taikinaan jauhoja ja leivoin taikinasta pyöreät leipäset, joiden jälleen annoin nousta noin 2 tuntia ja laitoin 200 -asteiseen uuniin reiluksi tunniksi. Leivän tietää olevan valmis, kun se kumisee pohjaan napauttaessa.
JÄLKILÄMPÖ
Otettuani leivät uunista kiedoin ne pyyhkeisiin ja villapaitaan ja laitoin kylmälaatikkoon noin vuorokaudeksi tekeytymään. Pussitin leivät paperipusseihin.
Linkkejä ruisleivän maailmaan:
YouTubessa suomenkielinen tutoriaali ruisleivän tekoon vaihe vaiheeltaMaa- ja kotitalousnaisten ruisleipätalkoiden sivut, jossa ohjeita ja niksejä leipomiseen
Maa- ja kotitalousnaisten ruisleipätalkoot -lehtinen (pdf-tiedostona)
Perusohje ruisleivälle Marttojen sivulta
Leipomisen iloa!