perjantai 27. maaliskuuta 2015

Kasvukausi lähestyy

Auringonvalo herättää talvehtineen viherpeukalon havahtumaan kevään tulosta. Tekee mieli laittaa sormet multaan, kylvää ja seurata kasvun etenemistä, sen voimaa.

Tein jo jonkin aikaa sitten inventaarion siemenvarastostani ja hankin lisäksi uusia kiehtovia lajeja kokeiltavaksi. Siementilaukseni on saapunut ja nyt on aika laittaa esikasvatukseen osa siemenistä. Tänä vuonna on tarkoitus kokeilla biodynaamisen kalenterin oppeja oman viljelyni pohjana.

Aika rientää! Tämä on meidän neljäs kesä kaupunkiviljelyssä sekä kolmas kesä kumppanuusviljelyssä. Nämä yhteisöt tarjoavat mahdollisuuden kasvataa itselleen puhdasta ja edullista ruokaa. Kaupunkiviljelyssä kasvatamme omat kasvimme itsetehdyssä laarissa, mutta kumppanuusviljelyssä meidän yhteisöllä on oma peltoalue, jota viljellään yhdessä talkoovoimin ja saatu sato jaetaan tasan osakkaiden kanssa.


Kylvö biodynaamisen kalenterin mukaan

Olen ollut tietoinen tästä "kuukalenterista" jo muutaman vuoden ajan, mutta nyt ensimmäistä kertaa toimin sen ohjeiden mukaan. Biodynaamisesta kalenterista selviää, milloin on hyvä aika istuttaa eri kasvilajit. Tämä pohjautuu kuun kiertoon. Biodynaaminen kalenteri, josta käytetään myös nimeä kylvö- ja korjuukalenteri, jakaa kasvit juureksiin eli kasveihin, jotka tuottavat satoa maan alla sekä maan päällä satoa tuottaviin kasveihin, jotka ovat jaoteltu lehtikasveihin, marjoihin ja kukkakasveihin. Näille kaikille on suositeltu eri kylvö- ja istutusajat ja ne on määritelty tarkkaan, jopa tunnin tarkkuudella (esimerkiksi tänään 27.3. on hyvä päivä kylvää lehtikasveja). Kalenteri on avuksi ohjeistamaan, milloin on suotuisin aika kylvää, istuttaa, hoitaa ja korjata sato.

Biodynaamisen kalenterin on kehittänyt Maria Thun. Sen voi hankkia itselleen perinteisenä kalanterina, mutta netistä löytyy myös sivusto Biodynamic Calendar (linkki ohjaa sivuston ruotsinkieliseen sivuun, koska suomenkielistä ei ollut, kylvö- ja istutusaikojen ollen suurin piirtein samat kuin täällä).