maanantai 26. tammikuuta 2015

Uusi vuosi, uudet haasteet

Hyvää alkanutta vuotta 2015 kaikille blogimme lukijoille!

Päätin vuoden ensimmäisen postauksen kirjoittaa haasteista. Haluamme haastaa tiedät lukijat uuden vuoden kunniaksi kokeilemaan omaa tahdonvoimaa tai elämänmuutosta.

Haasteen voi valita näistä, jotka itse otimme vastaan. Tammikuun haasteemme ovat: tipaton tammikuu, vegaaninen tammikuu ja sokeriton tammikuu. Korvasimme myös kahvin juontia teellä, mutta tämä ei ollut haaste, vaan oikeastaan miellyttävä suunnanmuutos, jossa kokeilimme kuinka helppoa kahvi on korvata teellä kun valmistaa teen oikein ja käyttää ainoastaan irtoteetä ja teelaatuja joista pitää.

Osaatteko arvata, mikä haaste tuotti eniten hankaluuksia aloittaa? Mikä näistä haasteista sinulle olisi hankalinta?

Kerron vähän tunnelmiamme haasteista:

Hankalinta minulle oli makeisista, lähinnä suklaasta kieltäytyminen. Olen koukuttanut itseni herkkuihin, en tosin jokapäiväisesti. Mutta melko usein mieleni tekee jotain hyvää ja siihen on helppo sortua. Nyt laitoin isteni kuriin ja havaitsin, että viikon jälkeen ei enää ole niin suuria mielitekoja kuin aloittaessani sokeritonta kuukautta. 

Aloitimme sokerittomuuden ihan terveydellisistä syistä. Sokeria on kaikkialla ja sen kuluttamisella on varjopuolensa. Sokeri altistaa meidät sairauksille, sillä se rikkoo immuunijärjestelmäämme ja kakkosluokan diabetesriski kasvaa. On hurjaa seurata esimerkiksi lapsien sokerinkuluttamisen tahtia virvoitusjuomissa, energiajuomissa, makeisissa, herkuissa, muroissa, mysleissä, vanukkaissa, jäätelöissä ym. Yhteiskunta on ajanut meidät pahempaan koukkuun kun tiedostamme - minut mukaanlukien. Tämä haaste avasi silmäni. Havaitsin, millaiseen oravanpyörään makeisteollisuus meidät ajaa. Kun antaa periksi ja sortuu sokerihuumaan sitä alkaa tekemään vain enemmän ja useammin mieli - se todella koukuttaa.

Näin loppukuusta en kaipaa enää sokeria siinä määrin kuin aikaisemmin. Sellaiset "täytyy saada" mieliteot ovat täysin hävinneet. Korvaan välipaloja ja herkkuja valmistamillani siemennäkkileivillä, sokerittomilla myslipatukoilla ja hedelmillä, eli nautin sokeria vain siinä muodossa kuin sen voisin luonnollisesti saada. Tämä ei aja minua liian suureen kierteeseen vaan pitää sokerin kulutuksen kontrollissa. No, onko tämä sitten tylsää? Ei minun mielestäni. Aion ehdottomasti tämän kokemuksen jälkeen jatkaa tätä linjaa eteen päin ja nauttia vain silloin tällöin jotain makeaa. Tuntuu, että tämä on ollut niin mielelle kuin kropallekin oikea ratkaisu.
Yle:llä on katseltavissa aiheeseen liityen Historia: koukuttavat nautinnot, sokeri.

Osallistuimme vegaanihaasteeseen ihan kampanjasivujen kautta ja tammikuun ajan osallistujat voivat valita tuutorin itselleen (halutessaan) ja saavat emailia päivittäin herkullisine resepteineen ja tietopaketteineen mm. eläinten asemasta. Haaste ei ole kuukauteen sidottu eli sen voi aloittaa mikä kuukausi vain. Haaste innoitti puuhaamaan keittiössä ruuan parissa entistä enemmän. Ihania reseptejä, joista nousee vesi kielelle, on saapunut sähköpostitse. Niitä löytyy valtavasti myös vegaaniblogeista. Kehoitan kaikkia kokeilemaan vegaanihaastetta! Se voi kuulostaa haasteelliselta, mutta todellisuudessa se innostaa laittamaan itse ruokaa ja antaa mahtavia makukokemuksia. Suosittelen tutustumaan kampanjasivustoon.
Lempivegaaniblogejani ovat Chocochili ja Kamomillan konditoria. Hyviä reseptejä löytyy myös Vegaaniliiton reseptit -sivuilta.

Kuukausi ei ole vielä lopuillaan, mutta hyvältä tuntuu, eikä tee tiukkaa jatkaa samalla linjalla tästä eteenkin päin.

http://vegaanihaaste.net

Oletko valmis? Ota haaste vastaan (yksi tai useampi)!

***

P.s. ensi kuussa olisi vuorossa lankkuhaaste (fb) ;)