sunnuntai 1. helmikuuta 2015

DIY-biokaasu: uusiutuvaa energiaa ja omavaraisuuden perusta

Arkielämässä eniten energiaa menee lämmitykseen ja liikenteeseen. Kolmantena tulee syödyn ruoan tuotanto ja neljäntenä sähkön käyttö, kuten Sitran Resurssiviisas-hanke on osoittanut. Miten lämmitys ja liikenne liittyvät uuteen energiapakettiin? Siten, että niistä kumpikin on kotitalouden tai taloyhtiön kontrolloitavissa. Aurinkoenergia - ja toki myös esimerkiksi tuulivoima - on muunnettavissa ja varastoitavissa synteettiseksi biokaasuksi hyödyntäen ilman hiilidioksidipitoisuutta. Keksintönä kyse ei ole rakettitieteestä vaan jokseenkin yksinkertaisten, olemassa olevien asioiden yhdistelemisestä uusilla tavoilla ja eri kokoluokissa.

Uutta energiapakettia ei suunnitellakaan mediasta tutuilla näyttämöillä, kabineteissa ja suljettujen ovien takana. Sitä tehdään soveltamalla ja tutkimalla myös suuria linjoja, kuten Lappeenrannan teknillisen yliopisto on tehnyt. Sen selvityksen mukaan maailman energiasyöppö, Kiina, voisi nopeallakin aikataululla rakentaa itselleen kokonaan uusiutuvaan tuuli-aurinko-kaasu -ratkaisuun pohjautuvan energiajärjestelmän. Pienessä Suomessa tämä voisi tarkoittaa aurinkopaneelikeskittymien, kaasun muuntolaitosten ja varastoinnin rakentamista taajamiin sekä Gasumin kaasuverkon laajentamista itäraja-Kouvola-Lahti-Helsinki-Tampere -akselin ulkopuolelle. Kaasuverkon kätevästä hyödyntämisestä biokaasun jakelussa kertoo 30000 helsinkiläistalouden kaasuliesien kulutuksen muuttaminen venäläisestä maakaasusta suomalaiseen biokaasuun.

Suurimpia uusiutuvien energioiden ongelmista on energian varastointi, johon kaasu soveltuu hyvin. Aurinkoenergiaa on vastustettu useimmin juuri argumenteilla "ei se paista yöllä eikä talven kylmillä säillä". Kuitenkin vuoden läpi mitaten Suomen saama auringon säteilyenergian määrä vastaa Pohjois-Saksaa, jossa aurinkopaneelien asentaminen on täydessä käynnissä. Aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet 10 vuodessa yli 80 % ja suurenkin luokan ratkaisut alkavat jo kannattaa ilman julkista tukea. Saksassa on jo hieman teollisen tason yritystoimintaa synteettisen biokaasun ja vedyn tuotantoon tuulella ja auringolla. Kun markkinat heräävät, muutosnopeus saavuttanee pian kaikki energiatoiminnot. Tämä tietenkin sillä ehdolla, että lait ja säädökset eivät estäisi tai haittaisi energian omavaraistuotantoa ja ylijäämän myyntiä energiaverkkoon. Kun nämä esteet raivataan tieltä, tullaan miettimään miljardien veroeurojen ja -dollarien fossiili- ja ydinvoimasijoitusaikeita uudelleen.

Haluatko itse olla mukana muutoksen aallossa edelläkävijänä? Se ei enää ole utopiaa, vaan olemassa olevia omakotitalojen öljysäiliöitä voidaan jo suhteellisen kätevästi muuttaa kaasusäiliöiksi ja hankkia tai tuottaa niihin biokaasua. Kaasusta saa lämmön ohella tarvittaessa sähköä polttokennoilla n. 60% hyötysuhteella ja hukkalämmöllä voi lämmittää talouden vettä.
Aurinkopaneelit voi pian valjastaa kaasun tuotantoon - niin lämmitykseen kuin liikennepolttoaineeksi. Aurinkopaneelien takaisinmaksuajat pienentyvät vuosi vuodelta ja erityisesti silloin, kun energiaa voi varastoida monipuolisesti ja ylijäämän myydä verkkoon. Ennen joka kodin kaasumuuntimien tuloa voit kartoittaa halua hankkia kaasumuunninjärjestelmä lähiyhteisön kesken ja/tai kasvattaa taloutesi omavaraisuutta yhdistelemällä aurinkokeräimiä, aurinkopaneeleja, lämminvesivarastointia, biokaasua (lähteessä maakaasu) ja maalämpöä - jopa pientuulivoimaa.

Asutko kerrostalossa? Vaikuta taloyhtiön tai vuokranantajan kautta seuraavassa yhtiökokouksessa, jotta kerrostaloon saadaan aurinkopaneelit Tampereen esimerkin mukaan ja öljykattilat muutettua kaasukäyttöön. Kaasuverkon alueella voit vaikuttaa paikalliseen energiayhtiöön suuremman biokaasuosuuden saamiseksi verkkoon. Verkon ulkopuolella voit vaatia sijoitusta biokaasulaitoksiin, paikallisen kaasuverkon rakentamisen aloittamista ja tankkauspisteiden lisäämistä. Tehkäämme siis kesähelteistä myös talven lämpö.

Kaikesta tästä on vain yksi johtopäätös: energia voisi olla ilmaista.

Lähde: YLE grafiikka


Lisätietoa biokaasusta ja aurinkopaneeleista: