Ennen matkalle lähtöä on syytä kiinnittää huomiota ensimmäiseksi kenkiin ja toiseksi laukkuun/rinkkaan, jota tulee kuljetettua selässään pitkiäkin matkoja. Jollei nämä ole kunnossa, suosittelen ehdottomasti tässä asiassa hankintaa, vaikken kuluttamaan kannusta, sillä matka taittuu niin paljon mukavammin, kun on hyvät kengät kävellä ja hyvä rinkka kantaa. Kun kerralla ostaa kunnolliset, ne kestää kymmeniä vuosia!
Valitsimme liikennemuodoksi junan taittaa pitkiä etäisyyksiä ja ostimme InterRail -lipun, joka tänä vuonna viettää 40 vuoden olemassaolonsa kunniaksi juhlavuotta. Vr:n sivuilla on tietoa InterRail:ista. Hyvä suomenkielinen teitopaketti reilaamiseen löytyy muun muassa www.pallontallaajat.net. InterRailin omilla sivuilla on kattavasti tietoa junaliikenteestä ja matkan suunnittelusta englanniksi www.interrailnet.com.
Suosimme junaa ekologisista syistä sekä saaden yöjunasta yösijan, joka vei meidät aamuksi määräpaikkaan perille. Yksi syy oli myös, että pystyimme tutustumaan paremmin niihin maihin, joissa halusimme käydä, nähden kyseistä maata ja sen ympäristöä junan ikkunasta kulttuurikohteiden lisäksi. Junamatkustamisessa myös väistämättä tutustuu uusiin ihmisiin ja sen kyydissä on mukava rupatella ja kohdata samanhenkisiä matkalaisia. Pieni miinustekijä koettiin junahinnoissa Italia-Ranska akselilla, jolloin maasta pois vievä juna kallistui huomattavasti, vaikka meillä oli Global Pass, joka oikeuttaa rajattomasti matkaamaan Euroopassa ilman sen suurempia kuluja. Virkailija vain totesi "You pay the standard price!" eikä reililipulla ollut vaikutusta asiaan. Tähän kannattaa varautua, jos suuntaa Länsi-Eurooppaan. Vertailukohtana Itä-Euroopassa kaikki toimi varsin hyvin ja reililipulla päästiin matkustamaan muutaman etukäteispaikkavarauksen ainostaan nostaessa lipun hintaa (tämä ainostaan varatessa lippua ja käytäntö on voimassa niin idässä kuin lännessäkin). Se on pieni ekstramaksu ja summa vaihtelee maakohtaisesti.
Kaupunkikohteissa suosimme julkista liikennettä ja paljon kävelimme myös jalan. Eurooppa on paljon edellä Suomea julkisen liikenteen järjestelyssä. Tällaista kaipaisi tännekin korvaamaan yksityisautoilua. Monissa kaupungeissa kaupunkipyörät ovat yleistyneet ja pyörätiet ovat hyviä, erillään jalankulkijoista ja autoilijoista. Pyöriä voi myös vuokrata useilta leirintäalueilta, kuten mekin teimme. Tämä on mainio vaihtoehto liikkua paikasta toiseen kaupungissa.
![]() |
Näkymä Ljubljanassa |
![]() |
Telttapaikkamme Pariisissa |
Ranskasta, Pariisista, löytyy SolarHotel niminen ekohotelli http://www.solarhotel.fr/en/. Tämä kiinnosti meitä, mutta tehdessämme varausta hotelli oli jo buukattu täyteen, joten emme päässeet kokemaan sen vieraanvaraisuutta. SolarHotel tarjoaa polkupyörät asiakkailleen veloituksetta sekä 100% luomuaamiaisen. Jos tämä herätti mielenkiintoa, ja matka on suunnitteilla Pariisiin, tee varaus hyvissä ajoin.
Pidimme mukanamme naposteltavaa (lähinnä pähkinöitä, rusinoita, taateleita) pienen nälän yllättäessä sekä vesipulloa, jottei aina tarvinnut etsiä ruokapaikkaa tai kauppaa. Olimme varautuneet myös siihen, ettei vastaan tule meille suunnattua ravintolaa kovin helposti, sillä olemme kasvissyöjiä, joten keräsimme listan kunkin kaupungin kasvis -ja vegaaniravintoloista, niin ei tarvinnut nälissään ja uupuneena etsiä umpimähkään sopivaa ravintolaa. Erittäin hyvä sivusto kasvispaikkoja etsivälle on http://www.happycow.net/europe/. Kasvisruokailu on kuitenkin näyttänyt keräävän kysyntää ja yhä useampi tavallinen ravintolakin tarjoaa menussaan kasvisvaihtoehdon. Ruoan suhteen ihanaa oli löytää sattumalta joitain luomuputiikkeja, ja mikä suomalaisesta kulttuurista poikkesi, oli että luomuruokakaupassa myytiin myös luomuviinejä. Luomutuotteet ovat nosseet markkinoille kuten Suomessa, myös Euroopassa, eikä niitäkään tarvitse erikseen lähteä metsästämään, sillä niitä löytyy ihan pienistä ruokakaupoistakin.
![]() |
Kasvisravintola Prahassa |
![]() |
Toisessa kasvisravintolassa Prahassa |
Euroopan säät suosivat meitä, ja auringon paiste oli välillä liiankin voimakasta, mikä altisti meidät auringonpistokselle. Pyrimme varjoon, jos mahdollista, ja pidimme päässä jotain hatuntapaista. Aurinkorasva on hyvä olla mukana. Nykyään aurinkovoiteita on tarjolla INCI -listaltaan ihmis -ja ympäristöystävällisempänä muun muassa Lavera:lta, Sante:lta, Lovea Bio:lta ja Alpadermiltä.
![]() |
Kroatian saari Mali Losinj. Patikoimassa kukkulalle Sv. Mikul, joka merenpinnasta 558m. |
![]() |
Leirinnässä otetaan asiat tosissaan :) |
Pieni matkatavaralista reilaajalle:
-hyvät kengät!
-hyvä laukku / rinkka! ja pienempi laukku (kaupungilla liikkumiseen)
-teltta, makuupussi, makuualusta
-(niska)tyynyt
-passi, liput ja laput esim. varauksista, sekä osoitetietoja (esim. leirintä, ravintolat)
-aurinkovoide
-aterimet, lautaset, mukit, linkkari, sakset, pullonavaaja
-(vessa)paperia
-käsidesi, laastaria
-peseytymisvälineet, hammasharja ja -tahna, hiusharja
-pyyhe + naamapyyhe
-hattu/päähine/huivi
-vaatteita muutamalle päivälle (niitä voi pestä matkalla)
-alusvaatekertoja ja sukkia
-pyykinpesuaine ja kassi likapyykille
-kamera ja laturi
Koko omaisuutta ei pidä ottaa mukaan. Vain se, mitä todella tarvitsee, on kannattavaa kantaa selässään. Kaikkia ohessa listattuja tarvikeita käytimme. Tästä listasta voi muokata omanlaisensa kokonaisuuden.
Käy myös tutustumassa:
- Reilun matkailun yhdistyksen sivuihin
- GSTC - Global Suistainable Tourism Council:n kansainväliseen sivustoon kestävästä matkailusta
- Kansainvälisen ECEAT - European Centre for Ecological and Agricultural Tourism -sivuihin, joka tukee kestävää matkailua ja luomua
- Suomen luomumatkailuyhdistyksen ECEAT:in sivuihin