torstai 14. kesäkuuta 2012

Kerkät kiehumaan!


Ennen juhannusta on hyvä aika poimia kuusen nuoria versoja, kuusenkerkkiä. Runsaasti C-vitamiinia sisältävät tuoreet kerkät ovat hyvä lääke pimeneviin syysiltoihin (jotka tosin vielä tuntuvat kaukaisilta), sillä niillä on yskää parantava sekä verenkiertoa vilkastava vaikutus. Kerkkiä voi syödä sellaisenaan. Ne voi myös pakastaa.

On muistettava, että kerkkiä kerätessä on kysyttävä maan omistajan lupa, sillä kerääminen haittaa kuusen kasvua. Tästä syystä kerääminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin. Kuusenkerkkiä kannattaa kerätä kuusen alaoksista, ei latvasta.

Tässä pari juttuja, joita kerkistä voi tehdä ja joita olemme itse valmistaneet. Muitakin vaihtoehtoja on kuten kuusenkerkkäsima ja kuusenkerkkämehu.

Iltatee kuusenkerkistä
Vaihtoehto 1. Kuumaan veteen lisätään tuoreita kerkkiä (pari lusikallista kuusenkerkkiä ja 1/2 l vettä). Niiden annetaan hautua vedessä 5-10 minuuttia tai kunnes väri on muuttunut. Makeutta voi lisätä hunajalla, mutta itse pidän kerkkien mausta sellaisenaan.
Vaihtoehto 2. Kuumaan veteen lisätään kuusenkerkkäsiirappia mauksi ja makeudeksi oman maun mukaan.

Kuusenkerkkäsiirappi
2 l kuusenkerkkiä
5 dl sokeria
vettä
Kuusenkerkät huuhdellaan ja laitetaan veteen yöksi. Kattilaan laitetaan vettä sen verran, että kerkät peittyvät. Seuraava vaihe on kiehauttaa kerkkiä kaksi tuntia vedessä. Tämän jälkeen kerkät siivilöidään pois ja keitinveden annetaan jäähtyä tunnin verran. Laita keitinvesi kiehumaan ja lisää sokeri. Anna sokerin liueta veteen ja keitä 2-4 tuntia koko ajan hämmentäen miedolla lämmöllä. Väri muuttuu keittäessä tummaksi. Voit kokeilla siirapin paksuutta tipauttamalla pisaran kylmään veteen ja jos se hajoaa veteen voit vielä jatkaa keittämistä. Mitä enemmän seosta keität sitä paksumpaa siirapista tulee. Seoksen sakeutuessa ota kattila pois liedeltä. Lopuksi kaada siirappi puhtaisiin, keitettyihin, lasipurkkeihin. Siirappia voi käyttää tavallisen siirapin tapaan mm. lettujen kanssa ja sämpylätaikinaan. Flunssaan auttaa lusikallinen kuusenkerkkäsiirappia sellaisenaan. Alla kuvia valmistuksen eri vaiheista.