maanantai 23. kesäkuuta 2014

Aika pakkelikerroksen puhdistamiseen liioista kemikaaleista

Innostuin tekemään kosmetiikkaa itse. Kävin kurssilla, jossa valmistui kasvojenpuhdistusaine, käsisalva sekä hiustenhoitoaine. Se, kuinka helppoa valmistus on, oli yllättävää. Parissa tunnissa sain kattavan määrän tietoa omatekoisesta luonnonkosmetiikasta ja samalla valmistui muutama purkillinen itsetehtyä kosmetiikka.

Ilahdutti valtavasti saada kaupan tuotteille vastineeksi entistä hoitavampi, iho- sekä myös luontoystävällisempi tuote, jonka INCI -lista (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) on lyhyt ja selvä. Pääraaka-aineina ovat ihoa hoitavat öljyt, tuoksua sekä lisähoitavuutta antavat esimerkiksi kamomillatee, kehäkukka tai joku muu luonnon yrteistä ja eteeriset öljyt.

Ihania reseptejä omatekoiseen kosmetiikkaan löytyy esimerkiksi Pienen tuoksukaupan sivuilta.

 
Innostus itsetehtyyn kosmetiikkaan on herännyt vastaliikkeenä ylenpalttiselle kosmetiikan kulutukselle ja tietoon siitä kuinka kovia kemikaaliyhdisteitä kosmetiikkateollisuus käyttää. On pitkällä tähtäimellä tärkeää tiedostaa, mistä ainesosista kosmetiikkatuote koostuu, millaisen kemikaalikuorman alle altistamme itsemme ja siinä sivussa perheemme ja ympäristön. Tutustumalla oman vapaavalintaisen kosmetiikkatuotteen INCI -listaan (sisällysluetteloon) havaitsee valtavan määrän aineita, joista tavallinen kuluttaja ei ole koskaan kuullutkaan. Vielä vähemmän tietoa on aineen turvallisuudesta pitkittäiskäytössä.

Kirjoitin aikaisemmin, joulukalenterissa, kosmetiikasta ja linkitin uutisointiin, jossa kerrottiin naisten käyttävän jopa 515 kemikaalia päivittäin. Tämä kuormitus vaikuttaa terveyteen sekä ympäristöön eikä näin monen kemikaaliyhdisteen yhteisvaikutusta edes tunneta.

Vaihtoehtoja onneksi löytyy. Yläpalkissa Kosmetiikkana luonnontuote olen laatinut listan luonnonkosmetiikkatuotteista. Mutta vaikka kyseessä on luonnonkosmetiikka ja mahdollisesti myös luomusertifioitu tuote, on silti viisasta tarkistaa tuoteseloste, sillä myös jostain luonnonkosmetiikasta voi löytyä vältettäviä ainesosia, ei tosin niin paljon kuin tavallisesta kosmetiikasta. Itsetehty kosmetiikka on tietysti paras vaihtoehto.

Rita Stiensin saksankielisen hakukoneen kautta voit kolmen alkukirjaimen avulla etsiä onko hakemasi kosmetiikkakemikaali hyvä vai paha. Arvoasteikkona käytetään hymiöitä: kolme hymyilevää merkkiä on paras ja kolme suupielet alaspäin merkkiä huonoin.

Tässä vielä pahojen aineiden listaus.

Vältä ainakin nämä!

Aluminum Zirconium Trichlorohydrex GLY, Aluminum Chlorohydrex
Aluminum Chloride
Benzalkonium Bromide, Benzalkonium Bromide, Benzisothiazolinone
BHA, BHT
Bronopol (INN), Bromochlorophene, 
Boric acid
DEA-
Dibutyl phthalate

Ceteth-, Ceteareth-,
Cetrimonium Bromide
Chlorhexidine Digluconate
-cone -loppuiset (silikoniyhdisteitä)
DMDM hydantion
Diazolidinyl urea, Diaminopyrimidine Oxide, Disodium EDTA
Disodium Laureth Sulfosuccinate
EDTA
Formaldehyd
Hydroquinone
Imidzaolidinyl urea
Iodopropynyl Butylcarbamate
Isodecane, Isolaureth-
Laurylpyridinium Chloride, Laureth-,
MEA-,
Methenamine, -methicone
Methyldibromo Glutaronitrile, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone
Nanoparticles
Oxybenzone
Parfum a.k.a Fragrance --> nämä voivat sisaltää mitä vain...
p-Phenylenediamine
Parabens (erityisesti Propyl-, Isopropyl-, Butyl-, ja Isobutyl- parabeenit)
PEG- ja PPG-, Polyethylene, Cetyl-PG Hydroxyethyl Palmitamide
Petroleum distillates
Phenyl Mercuric Acetate, Phenyl Mercuric Borate, Phenylparaben, Phenol
Phthalaatit
Polyacrylamide Copolymer, Polysorbate-
Quaternium-
Resorcinol
-siloxane
Sodium Iodate, Sodium Polynaphthalenesulfonate, Sodium borate, Sodium Coceth Sulfate, Sodium Laureth-
TEA-,
Toluene
Triclosan, Trichloroethane,  Trisodium-, Trideceth-

Tiesitkö...
1. Kosmetiikkatuotteesta päätyy pesun yhteydessä viemäreiden kautta vesistöihin merkittävä määrä sinne kuulumattomia kemikaaleja vaikuttaen siihen, että esimerkiksi kaloissa on havaittu käyttäytymishäiriöitä kutuaikana. Uroskaloissa on havaittu muutoksia ja uroksen ja naaraan lisääntymisrituaaleissa uroskalat ovat häiriintyneet eivätkä käyttäydy lajityypillisellä tavalla.

2. Parabeeneja löytyy valtaosasta kosmetiikka -ja pesutuotteita. Niiden turvallisuus säilöntäaineena on uusissa tutkimuksissa kyseenalaistettu. Ne toimivat kehossa estrogeenin tavoin. Myös rintasyöpäkasvaimista on löytynyt parabeeneja.

3. Tanskassa raskaanaolevia naisia suositellaan olemaan käyttämättä kosmetiikkaa, kun taas Suomessa asiasta ei edes mainita neuvolassa.

Lähdetietoa ja lisätietoa:
Kirja Kemikaalit kulutuksessa (pdf)
David Suzuki's foundation Dirty Dozen backgrounder (pdf)