keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Kevään juhlaa kippistellään mahlasimalla

Juhlistamme vappua perinteisesti nauttien simaa ja itsetehtyjä munkkeja. Tänä vuonna siman valmistukseen kävimme viime viikolla valuttamassa mahlaa ja saimme saaliiksi muutamia litroja. Tämä oli meille ensimmäinen mahlanvalutuskerta, vaikka useampana keväänä olemme halunneet ottaa mahlaa talteen. Olemme vain reagoineet liian myöhään ja mahlakausi on ehtinyt mennä ohi. Nytkin oli hilkulla, sillä satuimme keräämään mahlaa ihan viime hetkellä. Koivun lehdet puhkesivat parin päivän kuluttua. Mukavaa, että tänä vappuna saamme viimein nauttia mahlasimaa. Kippis!

Mahlasima
(ohjeen voi tehdä myös kaksinkertaisena)


2 l mahlaa
125 g fariinisokeria
125 g ruokosokeria (luomu)

1/6 tl tuorehiivaa (= herneen kokoinen pala)
1 sitruuna (luomu)
+ rusinoita (luomu)
Keitä osa mahlasta (tai kuten minä tein, keitin 1/2 l vettä, ettei mahlan ravinteikkuus häviäisi keitettäessä). Ota pois liedeltä ja lisää sokerit. Anna sokereiden liueta ja lisää loput mahlasta. Jäähdytä kädenlämpöiseksi ja lisää tuorehiiva sekä sitruuna. Jätä vuorokaudeksi käymään huoneenlämpöön. Pullota seuraavana päivänä puhtaisiin lasipulloihin, joihin pohjalle lisätään teelusikallinen sokeria sekä rusinoita. Anna käydä jääkaapissä viikon ajan tai huoneenlämmössä 3 päivää.




Metsäisiä mahlankeruukuvia taltioitui kameraan. Varusteina meillä oli suppilo, kanisteri, poranterä narua ja puukko. Annoimme mahlan valua yön yli, jonka jälkeen valmistimme sen simaksi (mahlan voi myös pakastaa), sillä tuoreen mahlan säilyvyys on huono.

Infoa mahlan keräämisestä

 

 

Hyvää Vappua kaikille!