![]() |
Ruohosipulia ja voikukannuppuja |
Hortoilimme eli keräsimme villivihanneksia (joita kutsutaan hortaksi). Pyörähdys luonnossa ja sato voikukannuppuja tarttui mukaan. Oli juuri oikea aika kerätä nämä talteen ennen kuin kukat ovat liian isoja. Voikukka, Taraxacum officinale, on erikoisen hieno ja hyvin yleinen kasvi, jonka kaikkia osia ihminen voi käyttää ravinnossaan: kukkia, kukannuppuja, lehtiä ja juuria.
Voikukannuput (joita keräsimme noin 200g) voi paistaa öljyssä pannulla rapeiksi valkosipulin kanssa tai niitä voi säilöä kapriksen tapaan. Valmistimme "kapriksia", joten kiehautimme kukannuppuja minuutin verran vedessä, johon voi lisätä hyppysellisen suolaa. Tämän jälkeen ne laitetaan puhtaaseen (kiehuvassa vedessä steriloituun) purkkiin omenaviinietikkaseoksen kanssa. Etikkaseokseen lisäsimme kylmäpuristettua kookosöljyä. Vaihtoehtona etikan kanssa voi käyttää hunajaa. Annetaan jäähtyä hetki ja sitten purkki laitetaan vähintään vuorokaudeksi tekeytymään viileään, jonka jälkeen ihana ja edullinen lisuke esimerkiksi salaatteihin on valmis.
Ensi kerran voikukan tavatessasi, ota sen osia talteen, mutta muista poimia kasvi puhtaasta kavuympäristöstä, ei liian läheltä vilkasliikenteistä tietä.
Lisää voikukkatietoa: