perjantai 9. maaliskuuta 2012

Paha paha muovi

Yhteiskunnassamme on räjähdysmäisesti yleistynyt muovin käyttö. Siihen törmää tahtomattaankin. Olisiko edes mahdollista viettää yksi päivä ilman kosketusta muoviin? Elintilamme on pitkälti vuorattu muovituotteilla ja sitä löytyy asunnoistamme lattiasta kattoon ja kaikkialta siitä väliltä. Kun tätä ajatusleikkiä alkaa miettimään, huomaa sen olevan hankalampaa kuin aluksi olettaa, muovia vain on ympärillämme aivan liikaa! Jo ruokaostokset ovat muovin kulutusjuhla, sillä niin moni tuote kääritään muovikelmuun tai pakataan muovisiin rasioihin ja lopuksi muovipussiin. Ja vaikka heittäisikin tuotteen pois, muovi ei silti häviä maailmasta, se keräytyy jonnekin jätteenä, jossa se säilyy ja aiheuttaa ongelmia ympäristöön. Toki muovilla on hyviä ominaisuuksia, mutta esille nousseet haittaomainaisuudet painavat pidemmällä juoksulla enemmän.

Great Pacific Garbage Patch a.k.a. The Pacific Trash Vortex
Texasin kokoinen jätelautta Tyynellä valtamerellä
















Tuotantomäärältään suurimmat muovilaadut syntyvät öljyjalostuksessa. Öljybisnes onkin ympäristöhuoli erikseen. Öljyn pumppaus maaperästä on mennyt liiallisuuksiin aiheuttaen suuria ympäristökatastrofeja. Arktiselle alueelle parhaillaan pyrkivät öljynporauslautat tulevat aiheuttamaan entistä suurempia ympäristövahinkoja koko ekosysteemiin. En käsittele öljyasiaa sen ollessa hyvin laaja, mutta maininnan se ansaitsee ollessaan raaka-aine muoville.

Mediassa huomioita saanut ja ihmisten tietoisuuteen noussut muovikemikaali on bisfenoli A (BPA) eli polykarbonaattimuovi, jolle altistumme päivittäin. Tähän muoviyhdisteeseen törmää CD ja DVD -levyissä, paperirahassa, ostoskuitteissa, elektroniikassa, epoksihartsissa (säilykepurkkien sisäpinnat, maalit, lattiapäällysteet), jääkaapin hyllyissä, ja se on löytänyt tiensä myös ympäröimään ruokamme. Sitä löytää mm. muovisista ruokailuastioista ja ruokaluvälineistä, limsa- ja säilyketölkeistä, juomapulloista sekä tuttipulloista. Ohuissa PET -pulloissa, jotka ovat tavallisia limsa- ja vesipulloja, bisfenoli A:ta ei ole, mutta paksummista, kuten energiajuomat, yhdistettä taas löytyy. Kannattaa siis seurata muovimerkintöjä ja ottaa polykarbonaattimuovi (PC) pois omasta kulutuksesta. Bisfenoli A on luokiteltu karsinogeeniksi ja tämän on todettu vaikuttavaan haitallisesti myös kehon hormonijärjestelmään. On käyty tieteellisiä keskusteluja aineen vaikutuksista hedelmällisyyteen, lisääntymiseen ja oppimiseen.

Bisfenoli A on xenoestrogeeni, joka jäljittelee estrogeenihormonia elimistössä ja sillä on seurauksina mm. naisten aikaistunut puberteetti ja miesten siittiötuotannon väheneminen. Tämä muoviyhdiste on terveyshaitan ohella myös ympäristöhaitta ja joutuessaan vesitöihin aiheuttaa eliöstössä ja kaloissa muutoksia lisääntymiskyvyssä. Bisfenolin vaaroista ei olla yksimielisiä, mutta tiedostavana kuluttajana sinä päätät asetatko itsesi alttiiksi annokselle kyseistä kemikaaliyhdistettä.
Tätä yhdistettä välttääkseen ei tule myöskään lämmittää muovituotteita, sillä esimerkiksi kuumaan veteen BPA:ta liukenee huomattavia määriä. Tässä vielä tietopaketti bisfenoli A:n terveysvaikutuksista ja ympäristöhaitoista pdf -tiedostona.

Voimme vähentää bisfenoli A -kuormitusta elimistössämme suosimalla tuotteita, jotka eivät ole muovisia tai joita ei ole pakattu muoviin, välttämällä säilykepurkkiruokia ja juomalla veden muovipullon sijaan lasipullosta. Hyvä asia, josta tehtiin päätös, on että bisfenoli A:ta sisältäviä tuttipulloja ei saa myydä Euroopassa kesäkuun 2011 jälkeen.



Muoveja on markkinoilla lukuisia erilaisia ja erään tutkimuksen mukaan niitä on valmistettu jopa 60 000 erilaista. Linkki kuluttajalle muovimerkkien selityksistä (kierrätyskolmio, jonka keskellä on numero kertomassa, mihin muoviluokkaan tuote kuuluu). Esimerkiksi bisfenoli A eli polykarbonaattimuovi, PC, on luokiteltu ryhmään 7, katso kuva yllä.

Olen itse jo pitkään vältellyt myös teflonpäällysteisiä kattiloita ja poistanut taloudesta teflonpaistinpannut, joiden pinnassa olen havainnut rikkonaisuutta. Rasvaa ja vettä hylkivän pinnoitteen perfluorioktaanihappon (pfoa) on todistettu häiritsevän hormonien insuliini- ja leptiinituotantoa ja vaikuttavat tutkimusten mukaan tyttöjen lihavuuteen. Poikien lihavuutta nämä haittakemikaalit eivät aiheuta. Pfoa päätyy ihmisiin kovasta muoviyhdisteestä teflonista (PTFE), kertakäyttöastioista ja ruokapakkauksista. Lähteeksi artikkeli pfoa -tutkimuksesta (HS 7.3.2012).

Ftalaatit eli muovinpehmennysaineet, joita käytetään eniten PVC -muovissa, ovat yhdisteitä, jotka ovat nykyään kiellettyjen listalla kosmetiikassa ja lasten leluissa, mutta jotka ovat ympärillämme edelleen muun muassa vaate- ja kenkäteollisuudessa, muovimatoissa, muovisissa huonekaluissa, jopa huonepölyssä, joka irtoaa muovisista materiaaleista. Ftalaatit päätyvät kehoomme imeytymällä ihon läpi ja myös hengitysilman kautta. Haittaa ftalaateista on ja ne on luokiteltu hormonihäiritsijöiksi.

Silikoni on epäorgaanista ja synteettistä muovia. Silikonia löydämme suurimmasta osasta hius- ja kosmetiikkatuotteita. Tuotteiden Inci -listasta löytyvät -cone -loppuiset aineet ovat silikoniyhdisteitä. Hiuksiin silikoni muodostaa ohuen kalvon, tehden nämä sileiksi ja kiiltäviksi, mutta samalla hiukset menettävat tuuheuden. Syy miksi silikoni on yleisiä kosmetiikassa on sen vaikutus aineen koostumukseen parantaen sitä. Se parantaa tuotteen levitettävyyttä iholle ja kestää hyvin lämpöä. Silikonista ollaan montaa mieltä, puolesta ja vastaan, mutta tutkimukset ovat osoittaneet, että silikoni ei hajoa kosteassa maaperässä, joten huuhtouduttuaan viemäristä alas ja luontoon päästyään silikoni muovin tavoin vain säilyy ympäristössä, jollei löydä täysin kuivaa maaperää ja maaperän on taipumus olla kosteaa.

Todellinen haitta muovien suhteen on niiden helppo saatavuus ja ihmisten suuri kulutusvimma.
Kestomuoveja on ja näitä voidaan kierrättää, mutta ongelmaksi muodostuu jaottelu. Muovilajejen runsaus on syy, miksi Suomen kotitalouksiin pääasiassa pakkausmateriaalina kulkeutunut muovimateriaali joutuu kaatopaikalle.

Kuluttaja voi korvata muovin useilla vaihtoehdoilla ja muoveille, jotka ovat jääneet kuljeksimaan voi keksiä uusiokäyttöä. Suosimalla pahvia, paperia, lasia, puuta ja keramiikkaa käytettäväksi muovin sijaan, ja välttämällä kaikenlaisia kertakäyttöisiä muovituotteita muovipusseista kertakäyttöastioihin, tuotat kuluttajana vähemmän ympäristöön joutuvaa jätettä.

Joitain positiivisia päätöksiä on tehty muovin osalta mm. Kiinassa 2008, jossa kiellettiin ruokakaupoissa ilmaisten muovipussien antaminen ostosten yhteydessä. Toisena esimerkkinä City Of Palo Alto on poistattanut muovipussit kauppojen kassoilta. Tee aloite kauppaketjulle tai haasta oman kaupunkisi päättäjät tekemään jotain vastaavaa jätteiden syntymisen estämiseksi. Myös mitä enemmän ihmiset kysyvät vaihtoehtoja muoville, sitä enemmän kaupat ja yritykset haluavat kehittää tuotelinjojaan vastaamaan kysyntää. Pienillä asioilla on suuret vaikutukset! Alla olevassa YouTube -videossa konkreettisesti kuvaa siitä mihin jätteemme lopulta päätyvät. Kierrätä, uusiokäytä tai tee muovista jotain uudenveroista ja vältä sen joutumista ympäristöongelmaksi.

Aiheuttamastamme jätelautasta video: