keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Omena päivässä pitää lääkärin loitolla

Terveyteen yhdistyvä mielikuva omenasta pitää sanonnan mukaan lääkärit loitolla. Mutta kuten muutkin lajit, omena on laajalti jalostettu, kasvimyrkytetty ja tuholaismyrkytetty. Omena saattaa säilyä vuoden ajan hedelmäosastolla muuttumattomana ja täysin tuoreen näköisenä kuoren päälle suihkutetun vahakerroksen takia. Nämä omenat ovat maultaan mietoja ja terveysvaikutukset paljon vähäisempiä kuin tuoreessa vastapoimitussa omenassa. Aika tekee tehtävänsä ja häivyttää vitamiinit. Tämä kaikki myyntituloksen ja voiton tavoittelun takia. Syömme siis omenan mielikuvan, emme itse omenaa.


Omenalajeista kestävin ja luonnonmukaisin laji, joka ei ole altis tuhohyönteisille, on jalostunut tuhansien vuosien aikana luonnollisen pölytyksen kautta luonnon omenametsässä, Kazakstanissa. Tämä lajike on nimeltään Malus Sieversii. Lajike on maultaan hyvin tuntemamme omenan kaltainen. Puhumme tämän lajikkeen kohdalla omenan alkuperästä, esi-isästä, johon meidän tunteman omenan perimä on jäljitetty. Tutkijat mittavan tutkimuksen tuloksena ovat voineet seurata tuntemamme omenan geeniperimäketjun tähän omenalajikkeeseen.

Sanontaa "syö omena päivässä..." voisi pitää kansanviisautena, sillä onhan omena matkannut Kazakstanista maailman eri kolkkiin kulkien ihmisen mukana melkein kaikille asutetuille alueille. Omena on ollut kautta historian vitamiinin lähde ja herkullinen välipala. Historian saatossa, jalostuksen takia, ihminen on kuitenkin tehnyt hallaa kasvattamansa omenalajin kehitykselle ja altistanut omenan mm. tuhohyönteisille ja taudeille. Geeneissä on tapahtunut tältä osin muutos. Luonnon laji on vahvempi kuin pitkälle jalostettu laji, joten omenan lähtökohdat ovat olleet erinomaiset.

Mutta turhamaisuus astui kuvaan. Halusimme suurempaa, maukkaampaa ja väriltään kauniimpaa, kuin mitä luontoäiti oli antanut. Ja tämän kutakuinkin täydellisen esiomenan, jolla on hyvä immuniteetti mm. tuhohyönteisille, olemme jalostaneet tarvitsemaan kaikki keksimämme vitsaukset (kuten kasvinsuojeluaineet ja tuholaismyrkyt), jotka lopulta, syödessämme omenan, vaikuttavat osaltaan myös meihin. Historia on vienyt omenan kauaksi alkuperästään. Malus Sieversii, ihmeomena, on luokiteltu katoavaksi luonnonvaraksi.

Terveellisen omenan metsästyksessä on tyydyttävä luonnonmukaisesti viljellyn omenan nauttimiseen pitääkseen lääkärin loitolla. Näin säästyy kaikilta ei-toivotuilta ainejäämiltä ja omenoilta, jotka säilyvät ja säilyvät. Liitän tähän linkkejä luomuomenatilojen ja luomuomenamehuvalmistajan kotisivuille.


Omenatiloja:
Lempisen luomuomenatila - Kontiolahti - http://www.luomuomena.fi/
Simolan luomuomenatila - Kuohu - http://www.luomuomena.net/

Omenamehua:


Lähteet:
Kirjallisuus: Petos Lautasella, Mats-Eric Nilsson, Wsoy 2008 (suomennos)
Tiededokumentti: Omenan tarina